צוואה יכול להכין כל גבר או אישה מעל גיל 18, כל עוד הוא לא הוכרז/ה על ידי בית המשפט כפסול/ת דין וכל עוד הוא/היא יודע/ת להבחין בטיב הצוואה בעת עריכתה.
צוואה זהו מסמך שאותו מכין אדם ובו הוא מציין מה שייעשה בעיזבונו לאחר מותו. במידה ולא השארנו צוואה, העיזבון יחולק לפי חוק הירושה - חוק שרובנו לא מכירים. וגם אילו הכרנו אותו, הרי שהוא לא בהכרח תואם את מה שהיינו רוצים שיקרה.
אסביר את חשיבות הכנת הצוואה על ידי דוגמא: מקרה בו נפטרה אם של משפחה צעירה, עם ילדים בני 8 ו-10. באין צוואה, חלוקת העיזבון במקרה שכזה תיעשה לפי חוק הירושה, וכך, מחצית מהעיזבון (לדוגמה, הדירה והכספים בבנק) תעבור לאב והמחצית השנייה - לילדים.
מאחר שהילדים הם עדיין קטינים, אז כל פעולה בעיזבון תצטרך לקבל אישור של בית המשפט, מה שאומר הרבה מאוד טרחה שיכולה להימנע. כך גם, למשל, אם האב האלמן ירצה למכור את דירתם הגדולה כדי לקנות דירה זולה יותר, כך שיישאר לו כסף לפרנסת הילדים הקטינים, מתחת לגיל 18, או מכל סיבה אחרת, הוא יהיה חייב לקבל אישור משופט.
ומדוע שהשופט יאשר את זה? תפקיד השופט לשמור על טובת הילדים. כל עוד לילדים חלק בדירה - מובטח חלקם. אך לאחר שהאב ימכור את הדירה, מי יבטיח שהיא תצליח לשמור על חלק זה?
כך גם לגבי הכספים בבנק: האב לא יוכל להשתמש בכספים שירשו הילדים גם כשתצטרך את זה לטובת הילדים - כאמור, אלא אם כן הוא יקבל אישור ספציפי מבית המשפט. וממילא, האב והילדים תקועים.
כדי למנוע את המצבים האלה ולמנוע מבני המשפחה, את הטרחה, מומלץ בחום רב לכל אחד, מבוגר וצעיר, לכתוב צוואה.
コメント